Wat is Padel?

Padel wordt steeds populairder in Nederland. Padel is de komende jaren de snelst groeiende sport en heeft alles in zich om groter te worden. In Spanje en Zuid Europese landen behoort de sport al jaren tot de grootste sporten van het land. De opmars in Noord-Europa is nu in volle gang. En dat is niet gek, want padel is een sport voor alle leeftijden, laagdrempelig, snel aan te leren en heeft een sociaal aspect.

Padelbaan
De baan is kleiner dan een tennisbaan: 20 bij 10 meter om precies te zijn. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in 2 servicevakken en een achterveld. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. Er bestaan zowel binnen- als buitenbanen.

Racket en ballen
Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het parelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunstoog (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren.

De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.